Από τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 έως και το Σάββατο 16 Μαΐου 2016, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η πέμπτη διακρατική συνάντηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 “Our School, My Future – ESL Project” που συντονίζει το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Με μια υπέροχη τελετή υποδοχής, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Δήμο Νεάπολης Συκεών, της εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας, οι μαθητές/τριες του Πειραματικού Γυμνασίου του ΠΑΜΑΚ παρουσίασαν ποικίλες πολιτιστικές δράσεις στα ελληνικά και αγγλικά, όπως θεατρική παράσταση, χορευτικά, πολυμεσικές δημιουργίες και με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Καλλιθέας, υποδέχτηκαν με τον καλύτερο τρόπο τους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς από τις τέσσερις χώρες που επισκέφθηκαν το σχολείο μας. Η τελετή υποδοχής περιείχε στοιχεία από τον πολιτισμό και των πέντε χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και προβολή των ολυμπιακών ιδεωδών, με στόχο την οικοδόμηση του πολιτισμού της ειρήνης και την επίσημη έναρξη των εργασιών της συνάντησης στη Θεσσαλονίκη.
Το περιεχόμενο της συνάντησης αφορούσε την έναρξη ολοκλήρωσης των εργασιών του προγράμματος, την αξιολόγησή του και την προεργασία για τη σύνταξη εκθέσεων με τις προτάσεις μας που θα αποσταλούν στα Υπουργεία Παιδείας των εμπλεκομένων χωρών και στο Ευρωκοινοβούλιο, μέσα στο καλοκαίρι, με στόχο τη διάχυση και αξιοποίησή τους από την ηγεσία των χωρών σε θέματα παιδείας, καλών πρακτικών και καινοτόμων δράσεων που αναπτύχθηκαν και αναδείχτηκαν μέσα από το πρόγραμμα για την πρόληψη και διαχείριση της σχολικής διαρροής στις Ευρωπαϊκές χώρες. Πέρα από το βασικό σκοπό του προγράμματος, δηλαδή τη δημιουργία υλικού αξιοποιήσιμου για την πρόληψη και διαχείριση της σχολικής διαρροής στην Ευρώπη που ήδη αξιολογήθηκε θετικά από το ΙΚΥ, βασικό του στόχο αποτελεί και η καλλιέργεια του πολιτισμού της ειρήνης μέσα από την πολιτισμική αλληλεπίδραση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, αλλά και η προβολή της απαράμιλλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, καθώς και της ελληνικότητας της Μακεδονίας.
Επιπλέον των εργασιών που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο έναρξης της ολοκλήρωσης του προγράμματος, οι φιλοξενούμενοί μας ξεναγήθηκαν στους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους της Μακεδονίας, όπως στο μουσείο και τους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας, στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο στο Δίον, στο κάστρο του Πλαταμώνα, στον παλαιό Παντελεήμονα, στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Θεσσαλονίκης και στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας - Γιαννιτσών και Ανατολικού Ολύμπου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές/ριες από την Ισπανία και την Τουρκία φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών/τριων του σχολείου μας, με στόχο την πολιτισμική αλληλεπίδραση, τη φιλία, την ανάδειξη της ελληνικής φιλοξενίας ακόμη και μέσα στην κρίση και την καλλιέργεια του πολιτισμού της ειρήνης.
Η συνάντηση υποστηρίχθηκε οργανωτικά από τη Δ/ντρια του σχολείου κ. Ελένη Μούζουρα, τη συντονίστρια κ. Μαρία Μαχαιρίδου, τα μέλη της επιτροπής συντονισμού του προγράμματος Erasmus+ κ.κ. Ευθύμιο Μαυρογεωργιάδη και Νικόλαο Γεωργολιό. Η τελετή υποδοχής και οι δράσεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της συνάντησης προβλήθηκαν από μεγάλο μέρος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ηλεκτρονικών και έντυπων, όπως και από το ραδιόφωνο.