Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Our school, My future – ESL project”, το οποίο συντονίζει το σχολείο μας και έχει θέμα τη σχολική διαρροή, πραγματοποιήθηκε η τρίτη διακρατική συνάντηση των σχολικών εταίρων στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, από τις 2 έως τις 7 Νοεμβρίου. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στο σχολείο “MIHAI BRAVU” Technical College, με υπεύθυνη την καθηγήτρια κ. Gabriela Bojanol. Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τη Δ/ντρια κ. Μούζουρα Ελένη, την καθηγήτρια πληροφορικής κ. Κουκουρίκου Στυλιανή και τους μαθητές της Β΄ τάξης Φοίβο-Παναγιώτη Φιλιππίδη, Χρήστο Τσεντεκίδη, Γεώργιο Πανούση και Δημήτριο-Παναγιώτη Τσελεπή. Εκτός από την ελληνική και τη ρουμανική ομάδα, στη συνάντηση συμμετείχαν και σχολικές ομάδες των υπολοίπων χωρών που συνεργάζονται στο πρόγραμμα (Ισπανία, Πολωνία, Τουρκία).
Η τρίτη αυτή συνάντηση είχε ως κύριο άξονα την έναρξη εργασιών μιας διακρατικής ομάδας ρομποτικής, μία προκλητική και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για τους μαθητές /τριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που -μεταξύ άλλων- είναι δυνατόν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε ένα εργαστηριακό σεμινάριο ρομποτικής στο οποίο συμμετείχαν μαθητές /τριες όλων των συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών σχολείων. Οι μαθητές και μέλη του ομίλου ρομποτικής του σχολείου μας Φοίβος-Παναγιώτης Φιλιππίδης και Χρήστος Τσεντεκίδης, με τη βοήθεια των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών του σχολείου μας, καθοδήγησαν και βοήθησαν τους συμμετέχοντες συμμαθητές τους από τα άλλα σχολεία να δημιουργήσουν τα ρομποτάκια τους, καθώς και να ολοκληρώσουν ένα project με αυτά. Ο σχεδιασμός του εκπαιδευτικού μέρους του εργαστηρίου έγινε από την υπεύθυνη καθηγήτρια του ομίλου ρομποτικής κ. Χατζηφωτεινού Αικατερίνη.
Επιπλέον, οι μαθητές Γεώργιος Πανούσης και Δημήτριος-Παναγιώτης Τσελεπής, εκπροσωπώντας την 20/μελη μαθητική ομάδα του εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+ του σχολείου μας, παρουσίασαν μερικά από τα επιμέρους project του προγράμματος Erasmus+, καθώς και τους ομίλους του σχολείου, ως «καλές πρακτικές» στο πλαίσιο σχολικών προγραμμάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η Δ/ντρια του σχολείου κ. Μούζουρα Ελένη και η καθηγήτρια κ. Κουκουρίκου Στυλιανή συμμετείχαν σε τρεις επιπλέον επιμέρους συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών σχολείων, των οποίων η θεματολογία αφορούσε τη μέχρι στιγμής πορεία και τη μελλοντική εξέλιξη των εργασιών του προγράμματος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε με εισήγηση των εκπροσώπων του σχολείου μας εκ μέρους της παιδαγωγικής ομάδας ως συντονιστικού φορέα, αξιολόγηση και αναστοχασμός για το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος, το παραγόμενο έργο (εκπαιδευτικό υλικό σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή κ.α.) και τους στόχους και τα έργα που θα πρέπει να υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια του 2ου έτους εφαρμογής και ολοκλήρωσης του προγράμματος. Επίσης, η διευθύντρια κ. Μούζουρα Ελένη παρουσίασε εισήγηση σχετικά με τη σχολική διαρροή στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα και η κ. Κουκουρίκου εισήγηση με δράσεις και «καλές πρακτικές» που υλοποιούνται στο σχολείο μας και έχουν ως αποτέλεσμα τη μηδενική σχολική διαρροή.
Τέλος, κατά τη διάρκεια των παράλληλων εκδηλώσεων, οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ενδιαφέρουσες ιστορικές τοποθεσίες της Ρουμανίας και να απολαύσουν τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία τοπικών αρχών. Η διοργάνωση στέφθηκε, για άλλη μία φορά με απόλυτη επιτυχία, όχι μόνο σχετικά με τους συγκεκριμένους στόχους του προγράμματος, αλλά και στο πλαίσιο των αλληλεπιδράσεων των μαθητών /ριών των πέντε χωρών, ως πρακτική οικοδόμησης του πολιτισμού της ειρήνης και της συνεργασίας. Η επόμενη διακρατική συνάντηση προγραμματίσθηκε να γίνει το Φεβρουάριο του 2016 στην Πολωνία.