Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Our school, My future – ESL project”, το οποίο συντονίζει το σχολείο μας και έχει θέμα τη σχολική διαρροή, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η τέταρτη διακρατική συνάντηση των σχολικών εταίρων στο Zychlin της Πολωνίας, από τις 8 έως τις 12 Φεβρουαρίου 2016. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στο σχολείο “Zespół Szkół w Żychlinie”, με υπεύθυνη την καθηγήτρια κ. Iwona Kciuk.
Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τη Συντονίστρια του προγράμματος κ. Μαχαιρίδου Μαρία, τον καθηγητή/μέλος της ομάδας Συντονισμού κ. Μαυρογεωργιάδη Ευθύμιο, την καθηγήτρια πληροφορικής και Υπεύθυνη του ομίλου ρομποτικής κ. Χατζηφωτεινού Αικατερίνη. Η μαθητική κοινότητα του σχολείου εκπροσωπήθηκε από τους μαθητές/τριες της Β΄ και Γ΄ τάξης Βαρλάμη Ελευθερία, Γκόγκα Χρήστο, Μακρή Δημήτριο, Μπαρμπαλιού Νικολέτα, Πανούση Γεώργιο, Παπαδοπούλου Εκάβη-Ελένη, Παπαστογιαννίδη Χρήστο-Άνθιμο, Πουταχίδου Μαρία, Τέλιο Θεόδωρο, Τερζή Σπύρο, Τσεντεκίδη Χρήστο, Φανίδου Ειρήνη και Φιλιππίδη Φοίβο-Παναγιώτη. Εκτός από την ελληνική και την πολωνική ομάδα, στη συνάντηση συμμετείχαν και σχολικές ομάδες των υπολοίπων χωρών που συνεργάζονται στο πρόγραμμα (Ισπανία, Ρουμανία και Τουρκία).
Η τέταρτη αυτή συνάντηση είχε ως κύριους άξονες αφενός τη λήξη των εργασιών της διακρατικής συνεργαζόμενης ομάδας ρομποτικής που ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Οκτώβριο του 2015, αφετέρου τη συνεργασία, την ανταλλαγή απόψεων, καθώς και την παρουσίαση μαθητικών εργασιών για το σχολικό εκφοβισμό, που αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα σχολικής διαρροής. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ένα project από μαθητές/τριες και μέλη του ομίλου ρομποτικής του σχολείου μας, σε συνεργασία με μαθητές/τριες που φοιτούν στα ευρωπαϊκά σχολεία, υπό την επίβλεψη της υπεύθυνης για τη ρομποτική εκπαιδευτικού κ. Χατζηφωτεινού Αικατερίνης. Επιπλέον, παρουσιάσθηκε μία ταινία μικρού μήκους που δημιούργησε η μαθητική ομάδα συντονισμού του εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+ του σχολείου μας, με τίτλο “Different, Unique and Friends!” που έχει ως θέμα το σχολικό εκφοβισμό, με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους κκ Μαχαιρίδου Μαρία και Μαυρογεωργιάδη Ευθύμιο.
Στο πλαίσιο αυτής της διακρατικής συνάντησης, οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε δύο επιπλέον θεματικές ενότητες σχετικές με τον σχολικό εκφοβισμό, θέματα που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την προσπάθεια αντιμετώπισης της σχολικής διαρροής, σύγχρονα θέματα ρομποτικής και προγραμματισμού, καθώς και ζητήματα έναρξης και λειτουργίας του επόμενου επιμέρους έργου που προβλέπεται να διενεργηθεί από 1 Μαρτίου έως και 24 Απριλίου 2016, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+, το εξ’ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με τίτλο “Promotion of healthy lifestyles and development of the students’ social skills through physical education and environmental activities”.
Κατά τη διάρκεια των παράλληλων εκδηλώσεων και δράσεων, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρισθούν με τοπικά ήθη, έθιμα, χορούς και δημοφιλή στην φιλοξενούσα χώρα αθλήματα, να γνωρισθούν και να ανταλλάξουν απόψεις με εκπαιδευτικούς φορείς και εκπροσώπους των τοπικών αρχών και να επισκεφθούν τα αξιοθέατα στη Βαρσοβία. Οι στόχοι της προτελευταίας αυτής διακρατικής συνάντησης ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Όλοι οι συμμετέχοντες (εκπαιδευτικοί και μαθητές/ριες) αποκόμισαν πλούσιες εκπαιδευτικές εμπειρίες, καθώς και την ευκαιρία δημιουργικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών των πέντε χωρών.
Οι εργασίες του προγράμματος Erasmus+ θα ολοκληρωθούν στο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο αποτελεί και τον συντονιστικό φορέα, με τη φιλοξενία μαθητών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία των ευρωπαίων εταίρων μας στο πρόγραμμα και τη διοργάνωση σημαντικών δράσεων διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Η τελική αυτή διακρατική συνάντηση προγραμματίσθηκε να γίνει στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 2016.