Πολιτιστική επίσκεψη στο Βερολίνο

Πολιτιστική επίσκεψη στο Βερολίνο

Πρόγραμμα αδελφοποίησης και ανταλλαγής μαθητών PASCH-eTwinning

Από τις 8 έως τις 12 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε πενθήμερη επίσκεψη στo Βερολίνο της Γερμανίας στο πλαίσιο εγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων και συγκεκριμένα του προγράμματος eTwinning με τίτλο Berlin SXF – Thessaloniki SKG. Στην επίσκεψη αυτή συμμετείχαν 21 μαθητές της  Β΄ και Γ΄ τάξης του Γυμνασίου μας και συνόδεψαν η κ. Χατζηγιώση Μ., καθηγήτρια Γερμανικών, η κ. Γακοπούλου Κ., φιλόλογος, ο κ. Μάγκος Αθανάσιος, μαθηματικός, καθώς και η συνεργάτης μας του Ινστιτούτου Γκαίτε από το πρόγραμμα PASCH, κ. Μακρή Βασούλα.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση από το Gymnasium Steglitz του Βερολίνου. Παράλληλα, η πόλη προσφέρει παγκοσμίως γνωστά ιστορικά μνημεία, πολλά εκ των οποίων είναι άμεσα συνδεδεμένα με πρόσφατες  ιστορικές εξελίξεις. Κατά την παραμονή μας εκεί είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε αρκετά από αυτά και να ακολουθήσουν οι μαθητές τις πολιτικές και πολιτισμικές διαδρομές  του περασμένου αιώνα και ιδιαίτερα της ιστορίας του Τείχους του Βερολίνου.

Τη Δευτέρα, 8 Απριλίου, φτάσαμε αεροπορικώς στο Βερολίνο αργά το απόγευμα. Εκεί μας περίμενε αντιπροσωπεία καθηγητών του σχολείου, καθώς και οι οικογένειες που θα φιλοξενούσαν τους μαθητές. Αφού η κάθε οικογένεια παρέλαβε τον φιλοξενούμενό της, αναχωρήσαμε, οι μαθητές για το σπίτι τους και οι καθηγητές για το ξενοδοχείο.

Την Τρίτη, 9 Απριλίου, συναντήσαμε τους μαθητές στο Gymnasium Steglitz. Μετά από έναν σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους της διεύθυνσης του σχολείου, είχαμε την ευκαιρία να πληροφορηθούμε για τη λειτουργία του  σχολείου και να ξεναγηθούμε στους επιβλητικούς χώρους του. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, αναχωρήσαμε για να επισκεφτούμε την πόλη με το μετρό. Πρώτη μας στάση ήταν το Museum für Film und Fernsehen, στην Potsdamer Straße, όπου μαθητές είδαν και ένα εναπομείναν μέρους του τείχους. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε πεζή το Holocaust-Mahnmal, ήτοι το Μνημείο Ολοκαυτώματος, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μια σύντομη περιγραφή του τι συμβολίζει και να περιηγηθούν στους χώρους του. Στη συνέχεια περπατήσαμε ως την Πύλη του Βραδεμβούργου και από εκεί στην Gendarmenmarkt και το Konzerhaus. Έπειτα, περπατήσαμε ως την Bebelplatz, για να βρεθούμε στο σημείο που στις 10 Μαΐου 1933 έγινε η καύση βιβλίων από τους Nazi. Μετά συνεχίσαμε ως το Berliner Dom, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και να περιηγηθούμε στους χώρους του. Η μέρα μας έκλεισε με την επίσκεψή μας στην East side Gallery. Εκεί οι μαθητές είδαν μεγάλο μέρους του τείχους που επιβιώνει ως σήμερα.  

Την Τετάρτη, 10 Απριλίου, επισκεφτήκαμε το γερμανικό κοινοβούλιο (Reichstag) και περιηγηθήκαμε στον θόλο του. Στη συνέχεια περπατήσαμε στην περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο και λίγη ώρα αργότερα βρεθήκαμε να κάνουμε βόλτα με το καραβάκι στον ποταμό Spree. Στη συνέχεια πήραμε το μετρό για να φτάσουμε ως το φημισμένο Check Point Charlie και από εκεί στον χώρο του Topographie des Terrors, εκεί που κάποτε βρισκόταν η έδρα της Gestapo και των SS.

Την Πέμπτη, 11 Απριλίου, νωρίς το πρωί, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Βερολίνου, στο οποίο παραμείναμε για περίπου δύο ώρες. Στη συνέχεια περπατήσαμε ως την Bernauer Straße, όπου είδαμε το μνημείο του τείχους, Gedenkstätte Berliner Mauer, και επισκεφτήκαμε την Εκκλησία της Συμφιλίωσης. Έπειτα βρεθήκαμε στην Kaiser - Wilhelm-Gedächtniskirche και από κει είχαμε ελεύθερο χρόνο μέχρι το βράδυ, για το αποχαιρετιστήριο δείπνο.

Την Παρασκευή, 12 Απριλίου, συναντηθήκαμε, πολύ νωρίς το πρωί, στο αεροδρόμιο του Βερολίνου για να πάρουμε την πτήση της επιστροφής στη Θεσσαλονίκη.

Οι καθηγητές

Μαρία Χατζηγιώση, καθηγήτρια Γερμανικών
Κωνσταντίνα Γακοπούλου, φιλόλογος
Μάγκος Αθανάσιος, μαθηματικός
Βασούλα Μακρή, καθηγήτρια γερμανικών του Ινστιτούτου Γκαίτε από το πρόγραμμα PASCH

 

Schüleraustauschprogramm: Berlin-Thessaloniki

Im Rahmen der Schüleraustausch-AG in unserer PASCH-Schule, für die die Deutschlehrerin der Schule Maria Chatzigiossi und die PASCH-Lehrerin Vasoula Makri, verantwortlich sind, wurde zum zweiten Mal ein Austauschprojekt mit dem Gymnasium Steglitz: Staatliche Europa-Schule Berlin [SESB] – Deutsch-Griechisch organisiert. Die SchülerInnen aus Deutschland (20 SchülerInnen der 9. Klasse) wurden im Januar 2019 für eine Woche (14.01. – 18.01.2019) bei den Familien der AG-Teilnehmer in Thessaloniki untergebracht und unsere Schüler (21 SchülerInnen der 8. und 9. Klasse) wurden im April 2019 für eine Woche bei den Gstfamilien in Berlin untergebracht. In diesen Woche wurden sie von der Deutschlehrerin der Schule Maria Chatzigiossi, der Philologin der Schule, Konstantina Gakopoulou, dem Mathelehrer Athanasios Magkos und der PASCH-Lehrerin Vasoula Makri betreut.

Ενημέρωση για δημοσιεύσεις

Ακολουθήστε τις οδηγίες εδώ για να λαμβάνετε άμεσα ενημέρωση όποτε αναρτούμε κάποια νέα δημοσίευση.