Πρόγραμμα αδελφοποίησης και ανταλλαγής μαθητών: “HAMBURG-Thessaloniki”

Πρόγραμμα αδελφοποίησης και ανταλλαγής μαθητών: “HAMBURG-Thessaloniki”

Στο πλαίσιο Πολιτιστικού Προγράμματος υλοποιείται φέτος στο σχολείο μας πρόγραμμα ανταλλαγής με το διαπιστευμένο σχολείο από το πρόγραμμα Erasmus KA1 “Heinrich-Hertz-Schule” από το Αμβούργο της Γερμανίας. Το πρόγραμμα, που φέρει τον τίτλο «Δυο λιμάνια, δύο πολιτισμοί. Το λιμάνι ως γέφυρα πολιτισμού στον κόσμο», έχει ως θέμα την ιστορία και τον σημερινό ρόλο των δύο  λιμανιών ως πυλών προς τον έξω κόσμο και ως γεφυρών επικοινωνίας και πολιτισμού. Το πρόγραμμα εκπονείται από τον Υποδιευθυντή και χημικό κ. Νικόλαο Γεωργολιό, την καθηγήτρια Γερμανικών, κ. Μαρία Χατζηγιώση και τους μαθητές της τάξης Β1 του σχολείου μας.

Το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2023, υποδεχτήκαμε στην πόλη μας 24 μαθητές και μαθήτριες από το Αμβούργο και τις συνοδούς καθηγήτριές τους κα Leonie Mette και Elisabeth Krumback. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων κατά τις ημέρες παραμονής των συνεργατών μας στην πόλη μας διαμορφώθηκε ως εξής:

Μετά την άφιξη των φιλοξενούμενων μαθητών στις 11 Νοεμβρίου το μεσημέρι στην πόλη μας και την υποδοχή αυτών στο αεροδρόμιο ξεκίνησε το πρόγραμμα μας το απόγευμα στο πλαίσιο μιας πρώτης γνωριμίας με τη Θεσσαλονίκη με έναν περίπατο στην πόλη στο κέντρο της πόλης μας. Έτσι έγινε μια πρώτη γνωριμία με τη Θεσσαλονίκη, η οποία άρχισε από την Καμάρα και κατέληξε στον Λευκό Πύργο.

Τη δεύτερη ημέρα του προγράμματος, 12 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και στην πόλη της Βέροιας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες από το Αμβούργο ανακάλυψαν τους θησαυρούς του μουσείου και είχαν τη χαρά να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία της πόλης μας.

Το πρωί της τρίτης ημέρας, 13 Νοεμβρίου, οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι καθηγήτριές τους  επισκέφτηκαν το σχολείο μας, όπου πραγματοποιήθηκε υποδοχή από τον διευθυντή κ. Ευτύχιο Γλαμπεδάκη και γιορτή καλωσορίσματος. Την εκδήλωση άνοιξε το μουσικό σχήμα των μαθητών μας με την καθοδήγηση της μουσικού του σχολείου μας κ. Ζωής Τσιλίκη, που αποτελείται από την Μυρτώ Ρέντζου (κιθάρα) και τον Αντώνη Σιώπη (τρομπέτα) από την Α τάξη και τον Κωνσταντίνο Τσεκούρα (βιολί) από τη Β τάξη. Ακολούθησαν παρουσιάσεις από τους μαθητές και μαθήτριες  του προγράμματος.  Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Δημαρχείο όπου οι φιλοξενούμενοί μας απόλαυσαν θερμό καλωσόρισμα από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Βουλγαρίδη. Ακολούθησαν αθλητικές δραστηριότητες στην αυλή του σχολείου μας και το πρωινό έκλεισε με ένα κέρασμα στους φιλοξενούμενούς μας που ετοίμασαν οι μαθητές και μαθήτριες του Β1.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε περίπατος στην πόλη και ξενάγηση από τους μαθητές/-τριες μας σε αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου της πόλης μας, στο λιμάνι και στην Παλιά και Νέα Παραλία, τον Λευκό Πύργο και το εμβληματικό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι το εικαστικό έργο του σπουδαίου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου «Ομπρέλες».

Την τέταρτη μέρα και την πέμπτη ημέρα οι μαθητές και οι μαθήτριες από το Αμβούργο πραγματοποίησαν ημερήσιες εκδρομές σε κοντινές περιοχές της πόλης μας, στην Παραλία των Νέων Επιβατών και στο Λιτόχωρο, όπου περπάτησαν κατά μήκος του ποταμού Ενιπέα από τα Κατούνια έως τον Βυθό. Το βράδυ της ίδιας ημέρας μαθητές και μαθήτριες από τα δύο σχολεία συμμετείχαν σε διαδραστικά παιχνίδια γνώσεων, παρατήρησης και μυστηρίου προσπαθώντας να λύσουν σε μεικτές ομάδες  περίπλοκους γρίφους.

Την πέμπτη ημέρα, 16 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην Παλιά Πόλη και τα κάστρα με τη δημοτική σύμβουλο κα Καγιαμπίνη, η οποία κατέληξε στον ναό του Αγίου Δημητρίου και τη Ρωμαϊκή Αγορά. Το τελευταίο βράδυ μαθητές και καθηγητές από τις δύο χώρες συμμετείχαν σε αποχαιρετιστήριο γεύμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή το μεσημέρι, στις 17 Νοεμβρίου 2023, επέστρεφαν οι φιλοξενούμενοι μας στην πόλη τους γεμάτοι ωραίες εντυπώσεις και εμπειρίες.

Συνοψίζοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο εκπαιδευτικός στόχος του προγράμματος ανταλλαγής και φιλοξενίας επιτεύχθηκε στο μέγιστο βαθμό και τα οφέλη για τους συμμετέχοντες μαθητές από τις δύο χώρες (παιδαγωγικά, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά) είναι πολλαπλά, καθώς συνέβαλε στην ενδυνάμωση της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής παιδείας των μαθητών και στη γενικότερη μορφωτική τους καλλιέργεια. Επιπλέον έφερε σε επαφή τους μαθητές και μαθήτριες των δύο σχολείων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να εμπλουτίσουν το πολιτισμικό τους υπόβαθρο.

Οι καθηγητές

Νικόλαος Γεωργολιός, Υποδιευθυντής, Χημικός
Μαρία Χατζηγιώση, καθηγήτρια Γερμανικών

Ενημέρωση για δημοσιεύσεις

Ακολουθήστε τις οδηγίες εδώ για να λαμβάνετε άμεσα ενημέρωση όποτε αναρτούμε κάποια νέα δημοσίευση.