Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025, στην Εαρινή Ισημερία (1η μέρα αστρονομικής άνοιξης), οι μαθητές της Β’ τάξης που συμμετέχουν στον Όμιλο Φυσικών Επιστημών του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο πλαίσιο συνδιδασκαλίας των μαθημάτων της Γεωγραφίας και της Φυσικής και κατόπιν πρόσκλησης της ένωσης Ε.Κ.Φ.Ε., συμμετείχαν στην πραγματοποίηση του σχολικού πειράματος του Ερατοσθένη, που αποσκοπεί στη μέτρηση της ακτίνας της Γης!
Η πειραματική μέθοδος που ακολουθήσαμε, υλοποιήθηκε πρωταρχικά, 2.300 χρόνια πριν, από τον μεγάλο μαθηματικό-αστρονόμο-γεωγράφο-φιλόσοφο της αρχαιότητας και διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας: Ερατοσθένη τον Κυρηναίο (Κυρήνη 276 π.Χ. - Αλεξάνδρεια 194 π.Χ.). Μάλιστα, είναι άξιο λόγου το γεγονός πως τόσο παλιά, με ελάχιστα μέσα ακριβών μετρήσεων μεγάλων μεγεθών (πλανητικών διαστάσεων!), με διαστρεβλωμένες τις απόψεις για τη γεωμετρία του πλανήτη μας – που παρέμειναν έτσι μέχρι τουλάχιστον μέχρι την Εποχή των μεγάλων Εξερευνήσεων (≈16ος αιώνας) – ο Ερατοσθένης υπολόγισε πρώτος - με ελάχιστο σφάλμα - την περίμετρο της Γης (και από εκεί βγαίνει και η ακτίνα της Γης), θεωρώντας την Γη ως μια σφαίρα & χρησιμοποιώντας ως εφόδια: μια ράβδο, την μέτρηση της σκιάς της ράβδου και της απόστασης από το σημείο κάθετης πτώσης των ακτινών του ήλιου, καθώς και την εξαιρετική φαντασία του μυαλού του.
Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο γνωστό Πείραμα του Ερατοσθένη, που συγκαταλέγεται στα 10 πιο απλά και σημαντικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής.